Elektronik Atık Nedir?
Elektronik atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanmasıyla, hurdaya ayrılan elektrikli cihazlardır. İş yerlerimizde ve günlük hayatta kullandığımız otomasyonlar, ölçüm cihazları, kayıt cihazları, televizyon, cep telefonu, bilgisayar, yazıcı, faks, çamaşır makinesi, buzdolabı vs. gibi elektronik eşyalar, kullanım ömürlerin tamamladığında birer elektronik atık sınıfına girmektedir.
Dünyada her yıl ortalama 200- 1000 milyon ton e-atık üretilmektedir. E-atıkları meydana getirme konusunda ABD, Hindistan, Japonya ve Almanya başı çekiyor. Yapılan araştırmaya göre 2017 yılında 64.3 milyon ton elektronik cihaz çöpe atıldı. Bu cihazların yalnızca %18’lik bir kısmının geri dönüşümden geçirildiği belgelendi.
22 Mayıs tarihli Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre (AEEE) elektrikli ve elektronik eşya kategorileri:
• Küçük ev aletleri (Elektrik süpürgesi, tost makinesi vb.)
• Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları (Bilgisayarlar, telefonlar, kayıt cihazları, vb.)
• Tüketici ekipmanları (Video kameralar, müzik enstrümanları vb.)
• Aydınlatma ekipmanları (Floresan, tasarruflu ampuller vb.)
• Elektrikli ve elektronik aletler (Büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere matkaplar, testereler vb.)
• Oyuncaklar, eğlence ve spor aletleri (Video oyunları, jetonlu makineler vb.)
• İzleme ve kontrol aletleri (Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb.)
• Otomatlar (Para, içecek otomatları vb.)
Elektronik Atık Dönüşümü Neden Önemli?
• E- atıklar, çoğunluğu zehirli olan Kobalt, Baryum, Cıva vb. gibi 1000’den fazla zararlı madde içeriyor ve atıklar düzgün bir şekilde yok edilmediğinde bu maddeler insan-çevre sağlığına ciddi zararlar veriyor. Dünyadaki atıkların %1’ini elektronik atıklar oluşturur. Buna rağmen topraktaki tehlikeli madde kirliliğinin %7o’ine e-atıklar sebep olmaktadır.
• Enerji Tasarrufu Sağlanır ve Doğal Kaynakları Korur: E-atık geri dönüşümü, ömrünü tamamlamış elektronik eşyalardan değerli malzemelerin geri kazanılarak, yeni ürünlerde kullanılmasını sağlar. Böylece, enerji tasarrufu sağlanır, çevre kirliliğinin önüne geçilir.
• 2018’de büyük ev eşyalarının yüzde 75’i, küçük ev aletlerinin yüzde 50’si, bilişim ekipmanları ve telekomünikasyon ekipmanlarının yüzde 65’i, elektrikli ve elektronik aletlerin yüzde 50‘si, oyuncaklar, eğlence ve spor aletlerinin yüzde 50’sinin yönetmelik çerçevesinde geri dönüşümü ile büyük bir ekonomik istihdam yaratılması hedefleniyor.
• Çevreyi Korur: E-atık geri dönüşümü atıklarda bulunan cıva, kurşun vb. gibi zehirli maddeleri çevreye zarar vermeden geri dönüştürerek, çevrenin korunmasını sağlar.
• Yeni İş Sahaları Yaratır: E-atık geri dönüşümü, büyüyen bir sektör olarak yeni iş imkânları ve geri dönüştürülen malzemeler için ikinci bir piyasa oluşmasını sağlar.
• Atık Alanı İhtiyacını Azaltır: E-atık geri dönüşümü gereksiz yere verimli topraklarımızın atıklarla dolmasını engelleyerek atık alanlarına olan ihtiyacımızı azaltır.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Toplanması (AEEE)
Atık haline gelmiş elektrikli ve elektronik aletler belediyelerin atık getirme merkezlerine, üreticilere ve lisanslı işletmeler tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni alınan ürünün satın alındığı bayi veya dağıtıcıya herhangi bir ücret ödenmeden verilebilir.
E-Atık Konusunda Eroğlu Çevre'nin Görevi?
Eroğlu Çevre, Çevre Şehircilik Bakanlığından almış olduğu Elektronik Atık İşleme lisansı ile yönetmelikler çerçevesinde Elektronik atıkların geri dönüşümünü yapmaktayız. Çalışmalarımız çevre ve insan sağlığını korumak, atık çop miktarını azaltmak ve dünya ekonomisine katkı sağlamaktır. Geri dönüşüm sürecimiz Yüksek teknolojiye sahip makina ve ekipmanlar sayesinde yaparak sıfır atık prensibinede uymaktayız.
Sizler de elektronik atıklarınızı toplama tesislerine ulaştırarak tasarruf edebilir ve doğanın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Elektronik Atık İmhası hakkında bilgi almak ve değerini öğrenmek için iletişim merkezimizden bilgi alabilirsiniz.
Merkez Ofis:
Aslı Ne Mutlu San. Sitesi A20
Orta Mah. Erk Sok. No:7/20 Orhanlı Tuzla İst.
Tel: 0216 519 59 50
Fax: 0216 519 59 50
Mail: iletisim@eroglucevre.com
Geri dönüşüm siteleri İçin Whatsapp hattı 0543 265 55 61 bizimle iletişime geçin lütfen